Ramadan – indre og ytre rensing

Dere som tror, det er forskrevet dere å faste, slik det var forskrevet dem som levde før dere, så dere må bli gudfryktige (Vers 183, Al-Baqarah), (…) at dere faster, er det beste for dere, om dere bare visste (Vers 184, Al-Baqarah)

 wazirkhanmosque

Dette er Allahs ord om fasten. Disse er hentet fra den andre surah i Koranen, Surah Al-Baqarah. Fasten er på lik linje som bønnen, almissen, pilegrimsreisen og trosbekjennelsen, en sentral del av troen. De fleste kjenner til at fasten er en av de fem søylene i Islam, altså de danner grunnmuren i religionen.

En ordrett definisjon betyr rett og slett at man fullstendig skal avstå fra mat, drikke og intimt samkvem, fra før soloppgang og til solnedgang.

Som barn fikk mange av oss fortalt at vi faster for å kunne føle med de som ikke har mat, for å kunne kjenne på smerten og for å kunne motstå fristelsen.

Ramadan handler om så mye mer enn det å kunne avstå fra drikking og spising. Gjennom fasten lærer mennesket blant annet prinsippet om oppriktig kjærlighet for Allah. En person som faster, skal ikke bare faste for å la vær å spise av ulike grunner, intensjonen burde være at dette skal utføres for Gud, og fasten skal utføres med dyp kjærlighet. Man skal tilfredsstille Gud, søke Hans nåde og Hans tilgivelse.

Dette er en perfekt anledning til å rense seg for sine synder, slutte med dårlige vaner og ikke minst vise takknemlighet. Etter 30 dager med skjerpings, vil du se at de gode vanene vil sitte i deg.

Her er noen tips til hvordan du kan styrke din faste, og noen fordeler du får gjennom dette:

Et viktig punkt man kan notere seg er at fasten også dreier seg om å avstå fra fristelser. Dette kan være alt fra fristelser for seksuelle handlinger til å ikke klare å avstå mat. 20 timer uten mat og drikke kan fort virke veldig mye, noen vil kanskje ikke faste fordi det er alt for lenge å være uten mat og drikke. Imidlertid er dette ganske bra for kroppen, man får ikke kun renset kroppen for avfallsstoffer, men også renset sjelen gjennom tilbedelsen.

I Ramadan skal fokuset være rettet 110 % mot Allah, og når man er fokusert i tilbedelsen, klarer man automatisk å bekjempe fristelser. For noen kan det likevel være vanskelig, du får kanskje lyst til å høre på musikk, dra på en bursdagsfest og droppe fasten eller kanskje seksuelle tanker dukker opp i ditt hode og du klarer rett og slett ikke å fokusere. Du må konstant minne deg selv på at en god gjerning er verdt ufattelig mye i Ramadan, mens en dårlig gjerning er også verdt mye mer enn det den er til vanlig.

Kanskje du er en av dem som ikke utfører salah (bønn) til tross for at du faster, denne måneden er en gylden mulighet til å få på plass bønnen. Om du ikke greier alle fem til å begynne med, prøv med de som ikke er så tidskrevende. Husk at du tjener opp mye ajr (belønning) når du tvinger deg selv til å reise deg opp og stå foran Allah. Et lite tips er å lese morgenbønnen rett etter at du er ferdig med å spise ved suhoor (daggry).

Vis takknemmelighet! Dette er en egenskap som kan styrkes hos oss muslimer. Uansett hvor mye vi takker Allah for alle hans velsignelser, er det aldri nok. Ha Alhamdolillah på din tunge til enhver tid. Vær positiv til alt som skjer, og håndter alt med et kaldt hode. Blir ting vanskelige, vær takknemlig da også. Husk at Allah aldri gir mer byrde enn et menneske kan bære, og Han har en plan for oss som er mye bedre enn det vi selv planlegger.

Tenk heller på hvor mange i verden som lever i grusomheter hele sitt liv. Uten vann og uten mat, og de er kanskje mye mer takknemlige enn oss som lever så godt med masse velsignelser. Vis også takknemmelighet ovenfor dine foreldre eller partner som står på kjøkkenet og lager mat til deg for at du skal få mat til iftaar (fastebrudd), eller er i jobb for å tjene inn til livet brød.

Man bør be mye om tilgivelse for sine synder i løpet av denne måneden, og ikke minst tilgi andre som ikke har vært rettferdig mot deg. Allahs dører er alltid åpne for tilgivelse, Han er den mest tilgivende. Likevel, er denne måneden fylt med masse barkah (velsignelser), og av den grunn bør man bruke anledningen til å søke om tilgivelse for sine gamle synder og beskyttelse fra fremtidige fitnah (konflikter) og synder.

Be om tilgivelse på den måten som passer deg best, ønsker du å lese spesifikke dua så kan du gjøre det eller kanskje du heller vil be om tilgivelse etter hver bønn? Et lite tips kan være å legge fra deg mobilen om natten, lukke igjen øynene og tenke på det du har gjort i løpet av dagen.

Vær ekstra god mot dine medmennesker. Har du husket å hjelpe en familie som kanskje ikke har god nok råd som du har? Det ville vært snilt og omtenksom å gi til noen som ikke kan få åpnet sin faste med mat og drikke. Passe på hva som kommer ut av munnen, ikke bruk stygge ord eller snakk stygt om andre (dette skal man selvfølgelig ikke gjøre uansett!).

Bruk denne måneden godt, styrk båndet mellom deg og Allah.

Namrah Azam er på sin bachelor innen informatikk: programmering og nettverk og har interesse for tros- og samfunnsspørsmål.

1 thought on “Ramadan – indre og ytre rensing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *