Den moderne seksualiteten

”Midtøsten trenger en seksuell revolusjon!” utbrøt den egyptisk-amerikanske journalisten Mona Eltahawy i et lengre intervju i det feministiske tidsskriftet Fett. Eltahawy som nylig skrev en bok om hvorfor en slik revolusjon trengs, er en av få markante muslimske stemmer som representerer det noen muslimer vil mene er vestlig-inspirert og moderne syn på seksualitet.

4eda01e4fb74ca170e010b10744fd34e

Det hele startet med Eltahawys omdiskuterte essay i Foreign Policy ”Why Do They Hate Us?”. Essayet handler om seksualmoralen og kvinnesynet i arabiske og/eller muslimske samfunn. Det ble mottatt med blandede reaksjoner. Mange, både blant Eltahawys trosfeller, men også ikke-muslimer fant essayet forfriskende og var enig med hennes samtidsdiagnose av store deler av den muslimske verden. Andre på sin side mente at Eltahawy generaliserte arabiske og/eller muslimske menn for mye.

Uansett hvilket standpunkt man har er det innlysende at Eltahawy startet en debatt. Ikke en debatt som er ny blant muslimer. Tvert imot. Hvis det er en ting som er veldig diskutert i islamske skrifter, blant muslimske geistlige og til og med lekfolk, er det seksualitet. Side etter side i klassiske fiqh-manualer (lovtekster og kommentarer) handler om seksualitet.

De av oss som har vært på et foredrag holdt av en muslimsk lærd eller imam har fått med seg dette under spørrerunden. Det er nesten alltid et spørsmål som tar for seg forholdet mellom kjønnene, forholdet mellom mann og kone. Da hender det også at noen ikke er sjenerte i offentligheten og spør imamen et sex-relatert spørsmål. Det gamle uttrykket: ”det er ingen dumme spørsmål, bare dumme svar” er treffende beskrivelse av mange lærde muslimers forhold til slike spørsmål. Men det å stille spørsmål er en ting. Det er ikke heller uvanlig å anklage muslimske lærde for å være bakstreverske og utdaterte i synet på seksualitet. Da opprettholder de vanligvis det tradisjonelle synet i islam som er kort sagt følgende:

  1. Sex utenfor ekteskap er en synd (haram) og dermed forbudt.
  2. Utroskap (zina) er en synd og er straffbart
  3. Homoseksualitet er en synd og straffbart

Alt annet som skjer mellom et heterofilt ektepar er lov så lenge begge samtykker, ifølge mange muslimer. Synet på onani er varierende. Noen islamske lovskoler mener at det ikke er lov og at man heller bør faste enn å gjøre slikt. Andre har et mindre fordømmende syn på det. Det er viktig å merke seg at alt dette er teorien. I praksis er muslimer som alle andre mennesker forskjellige. Du vil finne muslimer som støtter en liberal seksualmoral, muslimer som er for en konservativ og tradisjonell seksualmoral. Muslimer som er for homofiles rettigheter, muslimer som er mot slike rettigheter.

I etterkant av de fryktelige masseovergrepene i Köln, Stockholm og andre europeiske byer var det mange som mente at man ikke kan forstå disse overgrepene som ble begått av menn fra Midtøsten og Nord-Afrika uten å forstå deres kulturelle bakgrunn og det faktum at de har muslimsk bakgrunn. Argumentet går som følger: Menn har blitt oppdratt og opplært i at menn og kvinner har forskjellige rettigheter og plikter, og at mannen er overhode og kvinnen er underdanig. I tillegg har de blitt fortalt at seksualitet er bare noe som er akseptert mellom gifte par og at kvinnens seksualitet skal strengt kontrolleres og reguleres på mange forskjellige måter.

Et vanlig syn er også å reagere på dobbeltstandarden som noen muslimer forfekter. Det at man først og fremst skal tekke den kvinnelige seksualiteten. Det er ensbetydende med at det er kvinnen som må tildekkes, ”skjules” eller kontrolleres slik at hun ikke vekker lyster og begjær hos mannen. Det faktum at Koranens budskap om ”å senke sitt blikk” også er rettet mot mannen har forsvunnet i glemmeboken til en del muslimer.

Denne måneden inviterer Minareten til en samtale om seksualitet. Trenger muslimer og særlig den muslimske verden en seksuell revolusjon? Er det dobbeltstandard når det kommer til synet på kvinnelig seksualitet? Henger seksualmoral og likestilling sammen? Vi ønsker at du gjerne skal bidra ved enten å belyse disse eller for den saks skyld andre spørsmål og problemstillinger.

Vi inviterer til debatt om temaet og ønsker veldig gjerne dine bidrag til minareten@minareten.no

Husk det er høyt under taket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *