LEDER: Metoo-bølgen

Da den amerikanske skuespillerinnen Alyssa Milano gjenopplivet hashtaggen #metoo i oktober 2017 – var det nok få som trodde at det skulle bli så dominerende tema i offentligheten. Metoo-kampanjen har igjen satt debatten om seksuell trakassering, maktmisbruk og overgrep i offentlig søkelys i mange samfunn. Det mange ikke vet er at selve hashtaggen er fra 2006. Det var den afrikansk-amerikanske kvinnen Tarana Bruke som først var ute med å bruke denne hashtaggen på MySpace. Men som i de fleste kampanjer må det en kjendis til for å skape blest rundt noe.

Metoo-kampanjen har sendt inn sjokkbølger særlig i kulturlivet og politikken. Da det i høst kom ut en del grove historier om den innflytelsesrike amerikanske produsenten Harvey Weinstein begynte #metoo for fullt i verdens største filmbransje: Hollywood. Per dags dato sliter Weinsteins tidligere selskap økonomisk som han drev med sin broren.

Så, metoo er ikke bare en kampanje på sosiale medier, men det har også reelle konsekvenser. I Norge har #metoo tatt tak i maktmisbruk og seksuell trakassering i politiske miljøer. Nestleder i Ap, Trond Giske, tidligere Unge Høyre leder Kristian Tonning Riise og FrPs Ulf Leirstein er noen få eksempler på politikere som har blitt avslørt av varslere under denne kampanjen.

I Norge kom også mange kvinner fra forskjellige bransjer og sektorer i samfunnet ut og uttalte seg om sine erfaringer med seksuell trakassering i arbeidslivet. Med hashtaggene #nårmusikkenstilner, #utentaushetsplikt,# ikketilforhandling og #stilleforopptak for å nevne noen få eksempler har hundrevis av kvinnelige skuespillere, musikere, fagforeningsfolk og helsepersonell tatt oppgjør med ukulturen som herjer i deres respektive bransjer. Metoo-kampanjen har for mange kvinner blitt en ventil som er nødvendig. Men det er også bakside ved alt dette her: Anonymiteten forteller oss noe om hvor lite samfunnet tar seksuell trakassering på alvor når mange av de som varsler er anonyme og bekymret for å ta opp trakassering som til tider også kan være kriminell og ikke bare uønsket atferd eller uetisk som en del politikere og samfunnsdebattanter kaller det.

Metoo har også nådd fram til religiøse miljøer og hashtaggen #mosquemetoo har vært populær i deler av den muslimske verden. I tillegg til voldtektssaken mot den kjente filosofen og Oxford-professoren Tariq Ramadan så har #metoo også blitt satt på den muslimske dagsorden. Spørsmålet om maktmisbruk blir mer aktuelt når man skal se på religiøse miljøer hvor noen få menn har stor innflytelse og maktposisjon. I kristne miljøer har #churchmetoo slått an. Mens noen jøder og hinduer har etterspurt #synagoguetoo og #templetoo. Alle disse hashtaggene viser hvordan denne typen problematikk gjennomsyrer hele samfunnet.

Går #metoo for langt eller kanskje ikke langt nok? Trenger man ikke mer enn virale kampanjer for å bekjempe seksuell trakassering og maktmisbruk? Hvor ble det av de politiske løsningene? Er det et problem med digital gapestokk som noen mener eller er dette bare et forsøk på avsporing? Hvor ble det av de mannlige metoo-ofrene? Vi inviterer deg til å skrive om disse og mange andre spørsmål.

Vi inviterer til en spennende debatt om et tema som har siste månedene skapt stort engasjement. Vi ønsker at du deler dine tanker med oss og er velkommen til å sende dine bidrag til minareten@minareten.no.

Og husk, det er høyt under taket hos Minareten!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *